Inställt 2020

Yttre skärgården Temp:

Tävlings-PM

 

Tävlings PM 2019

Skärgårdsutmaningen i Söderhamn är ett krävande motionslopp från sjö till ö med löpning och simning som sträcker sig från sandstränder i inre skärgården, hälsingeskogar och insjöar ända ut till den yttre delen av jungfrukustens skärgård.

Praktiska frågor

Parkeringar finns i anslutning till Stenö havsbad.

Sekretariatet kommer att ligga i nära anslutning till Start- och målområdet.

Registrering och utlämning av era startpaket med bl a simmössor, med startnummer sker vid Stenö havsbad kl 8.00-9.15.

En pre-race genomgång kommer att hållas på startområdet kl 9.20, det är av säkerhetsskäl obligatoriskt att närvara.

Det kommer att finnas möjlighet att lägga in ombyte i ett olåst förrådsutrymme, dvs värdesaker bör inte lämnas där.

Toaletter och duschar finns i anslutning till start- och målområdet.

Prisutdelning kommer att ske löpande, så snart de 3 första lagen i respektive klass kommit i mål.

Efter loppet bjuds ni på en enklare förtäring i Stenö Havskrog nära stranden.

Start och målgång

Starten kommer att ske gemensamt för båda loppen kl 10.00 den 3 augusti.

Start och mål sker på Stenö havsbad.

Banorna

Loppet består av en 23,5 km lång bana med 18 km löpning och 5,5 km simning och en kortare bana på totalt 14 km med 11 km löpning och 3 km simning. Start och mål ligger vid Stenö havsbad. Noggranna banbeskrivningar finns under fliken ”Tävlingen” på hemsidan. Klicka på ”Banan”, respektive ”Lilla utmaningen”. Båda banorna har delvis ny sträckning strax efter första simningen. Om ni deltagit i Skärgårdsutmaningen tidigare bör ni vara extra uppmärksamma så ni inte missar de nya passagerna.

Banorna är markerade med blåröda och gulblåröda band, i stigkorsningar finns på vissa ställen, mäklarskyltar med en svart pil, oranga pilar och ibland även oranga koner. På simsträckorna finns på de flesta ställen 1-2 oranga bojar vid nerstigning och uppstigning. Det kommer även finnas bojar som markerar riktning och som ska rundas på vissa simsträckor. Vid varje landstigningsplats kommer det finnas en gulgrön banderoll med en röd och vit pricktavla att sikta på när ni simmar, andra banderoller kan förekomma. Vid starten på varje löp- och simsträcka finns skyltar med korta beskrivningar av sträckan. 

Tävlingsledningen har rätt att ändra bansträckning, ändra starttider eller bryta loppet om man bedömer att säkerheten äventyras pga av väderförhållandena. Detta kan ej överklagas

Tidtagning

Tidtagning sker med chip. Mellantider/kontrollplatser kommer finnas utefter banan. Tiden för respektive lag räknas efter den sista deltagaren passerat respektive kontroll och mål.

Energistationer

Kontroller för vätska och energi kommer att finnas på 6 platser på långa banan (Pipsjön, Krokskär, Lockskär, Korsmess, på Enskärsoren, Sandskär), och 3 platser på korta banan (Pipsjön, Krokskär Sandskär). Umara energidryck och vatten kommer att finnas vid samtliga kontroller. Det kommer även finnas bananer och bullar. På Enskär kommer det finnas nyponsoppa och kaffe. De som skickat ut egen energi, får den på Enskär.

Varsamhet och hänsyn

Vi rör oss i känsliga naturområden som kräver varsamhet för att vi ska få fortsätta organisera sådana här och liknande aktiviteter.

Ta hänsyn till de människor ni möter i omgivningarna. Vi har fått tillstånd att röra oss på och i anslutning till många privata fastigheter i skärgården.

Lämna endast skräp på anvisade platser vid energistationerna.

Maxtider

Vi kommer att dra repet, vid följande platser och leda om de tävlande till en kortare sträcka eller bryta loppet för respektive lag.

Vid Krokskär efter 2:15 tim (kl 12:15) leds om till kort bana

Vid stigförgrening på Enskär efter kontrollen vid Korsmess, efter 4 timmar (kl 14:00) leds om direkt mot Enskärsoren

Vid båtklubben på Enskärsoren, efter 6 timmar (kl 16:00) avbryt loppet –båttransport tillbaka

Krav för deltagande

Allt deltagande sker på egen risk. Arrangören Söderhamns Skärgårds Multisportförening kan inte hållas ansvariga för olyckor som sker under loppet eller i samband med tävlingen.

För att delta i Skärgårdsutmaningen behöver ni vara simkunniga och ha övat att simma i öppet vatten. Ni bör vara säkra på att klara simsträckor på upp till 1000 meter i besvärliga förhållanden med kallt vatten (vattentemperaturer på 10 grader är inte ovanliga i yttre skärgården) och i kraftiga vindar och vågor för att delta på den långa banan, och ca 500 m på den korta banan.

Ni behöver ha fysisk förmåga att tävla sammanhängande i upp till 5 timmar för att delta på den långa banan och ca 3 timmar på den korta banan.

Man tävlar i par framförallt av säkerhetsskäl.

Vi har bedömt att deltagande på långa banan kan ske från det år man fyller 18 år och deltagande på korta kan ske från det år man fyller 16 år. Undantag kan möjligen göras för personer som är särskilt meriterade vid simning i öppet-vatten.

Regler/ansvar

Varje deltagare deltar på egen risk och är skyldig att känna till reglerna för loppet. Genom att anmäla dig till Skärgårdsutmaningen och starta godkänner du att följa reglerna.

 

Obligatorisk utrustning

Våtdräkt (gäller långa banan, men vi rekommenderar även våtdräkt på korta banan, vattentemperaturer på ca 10 grader kan förekomma)

Simmössa med startnummer skall bäras under simningarna

Visselpipa, lätt åtkomlig under simningarna

Övrigt

Ni är skyldiga at ha en egen försäkring. Ni behöver kontrollera att ni har försäkringar som täcker deltagande i den här typen av lopp. Ett exempel på giltig försäkring finns på http://www.startklar.nu

Genom att anmäla dig samtycker du till att Skärgårdsutmaningen får använda bilder, filmer och ljudupptagningar från tävlingen att publicera på webb och i övriga media.

Anmälningsavgiften kommer inte betalas tillbaka om loppet får brytas eller ställas in pga extrema väderförhållanden eller andra omständigheter där säkerheten för deltagarna riskeras.

 

 

 

2 på äventyrTävlingen arrangeras av Söderhamns Skärgårds Multisportförening och Söderhamns Simsällskap

Tävlingsledare:
Per-Erik Modig / Per Nilsson
Tävlingsadministration:
Per-Erik Modig: per-erik.modig @ itmedia.se
Banansvarig:
Claes Eismar: claes @ eismar.se
Webredaktör:
Lise-Lott Öberg

Följ oss på:
skargardsutmaningen
@skargardsutmaningen
@skargardsutm
Hashtag: #skärgårdsutmaningen

Teknik & drift: IT-Media i Tönshammar


Glömt lösenordet?